همه چیز درباره خار پاشنه
یکی از عوامل اصلی که به عنوان علت دردهای کف پا شناخته می شوند ، خار پاشنه است. خار پاشنه را میتوان نوعی زائده استخوانی به شمار آورد که در بخش استخوانی پاشنه پا شکل میگیرد و موجب درد و ناراحتی بسیاری در ناحیه کف پا میشود. در این بیماری لیگامانهایی که از ابتدای انگشتان پا تا انتهای کف پا کشیده شدهاند دچار آسیب و درد میشوند. این لیگامانها در حقیقت اتصال دهنده استخوان پاشنه پا به پنجه و انگشتان به شمار میروند.
این عارضه موجب میشود تا بیمار، درد زیادی را در ناحیه کف پای خود احساس کند و التهاب بسیاری نیز در این ناحیه شکل میگیرد. التهاب به وجود امده در این ناحیه، موجب میشود تا بیمار، در زمان راه رفتن، درد زیادی را تحمل کند. در این بیماری، شدت درد در مرکز پاشنه پای بیمار است و یا لبه داخلی پا دچار درد میشود و با راه رفتن این میزان از درد شدت بیشتری نیز مییابد.
بیمارانی که به خار پاشنه مبتلا شدهاند به طور معمول نمیتوانند بر روی سطوح سخت و ناهموار به راحتی راه بروند. چراکه فشار زیادی به کف پای آنان وارد میشود و از این طریق مشکلات ناشی از خار پاشنه در آنان افزایش مییابد. از طرف دیگر، عارضه خار پاشنه موجب میشود تا وضعیت طبیعی بدن به ویژه هنگام راه رفتن تغییر کند و در دراز مدت باعث عوارضی از قبیل کمردرد و زانو درد شود. همچنین خار پاشنه در صورت تشدید شدن میتواند به رسوب کلسیم در محل اتصال فاشیا منجر گردد که این عامل هم خود در تشدید بیماری خار پاشنه اثر گذار است.
علائم ایجاد خار پاشنه
فردی که دچار این التهاب است درد زیادی را در ناحیه کف پای خود احساس میکند. این میزان از درد به ویژه در ابتدای حرکت کردن و راه رفتن، بیشتر میشود. همچنین ممکن است میزان زیادی از التهاب در پاشنه و کف پای بیمار مبتلا به خار پاشنه مشاهده شود. چنین فردی در راه رفتن خود دچار مشکلات و اختلالاتی میشود. در حقیقت، درد زیاد هنگام راه رفتن موجب میشود تا فرد بیمار، موقع راه رفتن بلنگد. همچنین سفتی در کف پا ایجاد میشود و سوزش شدیدی نیز در این ناحیه شکل میگیرد.
عوامل موثر بر شکل گیری خار پاشنه
در صورتی که فشار بیش از حد و یا غیر طبیعی به پا به ویژه به بافت پاشنه پا وارد شود میتواند موجب شود تا خار پاشنه شکل بگیرد. از طرف دیگر چرخش غیر طبیعی پاها هنگام راه رفتن نیز در بروز این بیماری اثرگذار است. بعضی از افراد از کفشهای نامناسب و غیر استاندارد استفاده میکنند که این عامل نیز خود در ابتلا به بیماری و عارضه خار پاشنه موثر است. همچنین ایستادنهای طولانی مدت و یا پیاده روی زیاد از حد نیز از عوامل موثر بر شکل گیری عارضه خار پاشنه در فرد است. بنابراین عامل، مشاغلی که لازم است برای انجام آن، فرد، ساعاتی طولانی مدت بایستد و یا راه برود، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش خواهند داد.
از دیگر عوامل موثر بر ایجاد خار پاشنه، کوتاهی عضلات پا و یا بافت نرم آن است. صافی کف پا نیز عاملی موثر در شکل گیری خار پاشنه محسوب میشود. اختلالات آناتومیک در پا، سفتی و یا خشکی تاندون آشیل نیز عواملی موثر در بروز این عارضه به شمار میروند. از دیگر عوامل موثر بر ابتلا به این بیماری، میتوان وزن زیاد و یا چاقی را نام برد که میتواند بر بروز این بیماری و یا شدت یافتن آن موثر واقع شود.
درمان خار پاشنه
امروزه روشهای زیادی برای درمان خار پاشنه مورد استفاده قرار میگیرند. هر یک از این روشها در مراحلی از بیماری اثر گذار هستند و هر یک دارای مزایا و معایبی نیز هستند. از جمله روشهای درمانی خار پاشنه میتوان مواردی از قبیل فیزیوتراپی، کاهش فعالیتهای روزانه، کاهش وزن و…. را نام برد
۱- فیزیوتراپی
فیزیوتراپی را میتوان بهترین درمان برای خار پاشنه به شمار آورد. در حقیقت این روش درمانی، موثرترین روش درمان است که نسبت به سایر روشهای درمانی، عارضه کمتری را نیز برای بیمار مبتلا، ایجاد میکند. اما نکته قابل ذکر این است که فیزیوتراپی لازم است حتما زیر نظر یک متخصص فیزیوتراپیست انجام شود. فیزیوتراپیست، ممکن است برای درمان این بیماری از روشهای متعددی کمک بگیرد. از جمله این روشها میتوان به روش ماساژ درمانی، شاک ویو تراپی، لیزر تراپی، تمرین درمانی و …. اشاره کرد
این روشها هر یک سهمی موثر در کاهش درد دارند و میتوانند التهاب ناشی از خار پاشنه را بهبود دهند. از طرف دیگر فیزیوتراپیست میتواند از روشهای تمرین ورزشی هم برای این دسته از بیماران استفاده کند. از جمله این حرکات و تمرینات، میتوان تمرینات کششی را نام برد.
وی باید همچنین نحوه صحیح انجام این حرکات را نیز به بیمار آموزش دهد. حتی ممکن است فیزیوتراپیست از بیمار بخواهد تا از کفیهای طبی و پایههای مخصوص خار پاشنه استفاده کند تا درد خود را کاهش دهد و به روند بهبودی بیماری خود کمک کند.
۲- کاهش دادن میزان فعالیتهای روزانه
بیماری که به خار پاشنه مبتلا میشود لازم است حتما سطح فعالیتهای روزانه خود را کاهش دهد و از انجام کارهایی که لازم است برای انجام دادن آنها مدت زمانی طولانی را ایستاده سر کند و یا راه برود، اجتناب کند تا از این طریق به کاهش درد و التهاب پاشنه پای خود کمک کند.
۳- کاهش دادن وزن
یکی از عواملی که موجب میشود فرد، دچار عارضه خار پاشنه شود وزن زیاد است. بنابراین افرادی که دارای وزن زیادی هستند و از بیماری خار پاشنه نیز رنج میبرند لازم است قبل از هر چیز به کاهش وزن خود بیندیشند. از این طریق به روند بهبودی خود کمک میکنند و از میزان فشاری که به پاها به ویژه کف پاها وارد میشود جلوگیری به عمل میآورند.
۴- گرم کردن کف پا
یکی دیگر از روشهای درمانی که میتوانید برای بهبود دادن به درد کف پا و خار پاشنه از آن استفاده کنید گرم کردن کف پا است. برای انجام این کار، میتوانید از کمپرس آب گرم استفاده کنید. همچنین میتوانید پاهای خود را در آب گرم قرار دهید تا به کاهش درد در پاشنه پای شما کمک کند. در بعضی از موارد نیز استفاده از کمپرس آب سرد برای کاهش میزان التهاب و درد در این ناحیه توصیه میشود.
5-استفاده از کفی و کفش طبی
کفی وکفش های طبی یک از موثرترین روش ها جهت درمان خارپاشنه ی پا هستند،با طراحی کفش وکفی های طبی تا حد زیادی فشار از روی پاشنه پا برداشته می شود،با توجه به اینکه در پاشنه این کفی ها ،حفره ای برای قرار گرفتن خارپاشنه وجود دارد،به این ترتیب ،تا حدود زیادی از شدت برخورد پا به زمین کاسته می شود و همین امر می تواند تا حدود مناسبی به روند بهبودی بیماران دارای این ضایعه کمک کند،شیوه ی ایجاد کفی ها طبی به این شکل هست که با توجه به اسکن فشار کف پا و همچنین استفاده از تکنولوژی های به روزی همچون اسکن سه بعدی کف پا،با توجه به شرایط هر بیمار،کفی منحصر به فرد برای آن بیمار تولید می شود ،کفی و کفش های طبی که برا درمان این ضایعه استفاده می شوند باید ساختار محکمی داشته باشند ،به این دلیل که آنها باید با خنثی کردن چرخش مچ پا به داخل،شرایط را برای تسکین و بهبودی خارپاشنه فراهم نمایند،جهت مشاوره و سفارش محصول می توانید با مشاورین ما در کلینیک ارتوپد فنی فاخر در تماس باشید
6- استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب
یکی از روشهای درمانی موثر برای بیماران مبتلا به خار پاشنه، تجویز دارو است. از جمله این داروها میتوان انواع داروهای ضد درد و ضد التهاب را نام برد. در صورتی که درد بیمار بیشتر باشد و یا این بیماری پیشرفت بیشتری کرده باشد از داروهایی نظیر استروئیدها نیز برای این منظور استفاده میشود تا درد بیمار کمتر شود.
۶- اوزون تراپی
این روش درمانی نیز یکی از روشهایی است که برای بهبود بخشی به خار پاشنه مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش درمانی، مخلوطی مشخص از اکسیژن به همراه اوزون به داخل بافت آسیب دیده بیمار تزریق میشود تا درد او کاهش یابد و التهاب کف پا نیز از بین برود.
7- عمل جراحی
عمل جراحی نیز یکی از روشهای درمانی برای خار پاشنه است. از این روش، زمانی استفاده میشود که دیگر روشهای درمانی پاسخگو نباشند. یعنی پیشرفت بیماری و میزان التهاب ناشی از آن به حدی است که سایر روشهای درمانی، جوابگو نیست. بنابراین پزشک معالج از طریق عمل جراحی به درمان خار پاشنه اقدام میکند.